Виховання громадянина-патріота на уроках суспільних дисциплін засобами інноваційних методик – головне завдання сьогодення

Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Сумській області 26-27.10.2017 на базі ДПТНЗ «Лебединське ВПУ лісового господарства» проведено творчу майстерню викладачів історії та правознавства професійно-технічних навчальних закладів області з теми «Національно-патріотичне виховання учнів на уроках історії та суспільних дисциплін засобами інноваційних методик».

У заході взяло участь 20 викладачів історії та правознавства.
Відкриваючи засідання творчої майстерні, Ольга Смоленко, методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Сумській області, охарактеризувала основні завдання, що стоять перед викладачами історії та правознавства у 2017-2018 навчальному році, акцентувала увагу на ефективності та якості процесу навчання суспільних дисциплін за допомогою інноваційних методик. Методист ознайомила учасників заходу з нормативно-правовим та комплексно-методичним забезпеченням з історії та правознавства в новому навчальному році.
Анатолій Троян, директор ДПТНЗ «Лебединське ВПУ лісового господарства» у формі візитки навчального закладу ознайомив учасників з пріоритетними напрямками роботи закладу, зауважив, що «Вивчення історії є одним із найважливіших чинників формування національної свідомості молоді. У колективі приділяється значна увага національно-патріотичному вихованню учнів. Це є необхідною умовою для повної і якісної організації освітнього процесу в умовах сьогодення».
Викладачі історії та суспільних дисциплін області стали учасниками практичного заняття «Зроби крок назустріч успішному майбутньому» Світлани Коваленко, соціального педагога вищого комунального закладу Сумської обласної ради «Лебединське педагогічне училище імені А.С. Макаренка». У атмосфері доброзичливого спілкування викладачі здійснили обмін думками стосовно мети, завдань та мотиваційних напрямків самоосвіти та самовдосконалення.
Олександр Чхайло, голова Лебединського міськрайонного суду, ознайомив присутніх із змінами у нормативно-правововій базі адміністративного, кримінального та трудового права.
Під час проведення майстер-класу «Формування громадянської компетентності шляхом виховання учня-громадянина-патріота засобами інноваційних методик на уроках історії та суспільних дисциплін», Оксана Колесник, викладач історії та суспільних дисциплін ДПТНЗ «Лебединське ВПУ лісового господарства», презентувала доцільність використання інноваційних форм та методів роботи на уроках історії та суспільних дисциплін. «Застосування інноваційних методів на уроках історії та суспільних дисциплін передбачає поглиблення знань, розвиток креативного мислення, формування вмінь адаптуватися до будь-якої ситуації спілкування», – зауважила у своєму виступі викладач.
У ході проведення творчої майстерні викладачі суспільних дисциплін області презентували кращий досвід роботи (Наталія Ткаченко, викладач ДНЗ «Білопільське вище професійне училище», ознайомила з методикою активізації пізнавальної та креативної діяльності на уроках історії та правознавства через ефективні інноваційно-освітні технології навчання; Оксана Геращенко, викладач ДПТНЗ «Шосткинське вище професійне училище», акцентувала увагу на вимогах та рекомендаціях щодо оформлення поурочно-тематичного планування з історії та суспільних дисциплін; Алла Одеська, викладач історії України ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій та ресторанного сервісу», зауважила на важливості ефективної організації практичних занять що дозволить розвивати дослідницькі навички та творче мислення на уроках історії.
У рамках проведення творчої майстерні присутні відвідали відкриту виховну годину «Сила нескорених». На заході відбулася зустріч учнівської молоді з учасниками АТО, які розповіли про участь у бойових діях на сході Україні та акцентували увагу на важливості захисту територіальної цілісності країни та бути патріотами. У формі історико-літературної композиції «Краю мій чарівний, лебединий! Як тебе, мій славний, я люблю» учасники заходу ознайомилися з «композиціями» історичного минулого рідного краю, музичною і поетичною палітрою Лебединщини та проведено зустріч з краєзнавцем, істориком-публіцистом, етнографом Борисом Ткаченком (Оксана Колесник, викладач історії та суспільних дисциплін ДПТНЗ «Лебединське ВПУ лісового господарства»).
Учасники творчої майстерні відвідали Лебединський художній музей імені Б.Руднєва та оглянули арт-виставку «Лебединщина в окупції». Разом з ветераном Другої світової війни Олександром Кутковим долучилися до вахти пам’яті біля Меморіалу Слави з нагоди Дня визволення України від нацистських загарбників.
Під час круглого столу Ольга Смоленко, методист НМЦ ПТО у Сумській області зазначила, що «ефективність навчально-виховного процесу значною мірою залежить від забезпечення сучасною навчальною та методичною літературою, дидактичними матеріалами та технічними засобами навчання. Удосконалення прийомів та засобів навчання – це найкоротший шлях до підвищення якості знань учнів».
Учасники творчої майстерні відзначили, що завдання викладача історії та суспільних дисциплін не лише
надання учням міцних знань, а забезпечення і розвиток пізнавальних здібностей та виховання громадянина-патріота.
Завершився семінар спільним флешмобом «З Україною у серці».
З матеріалами творчої майстерні можна ознайомитися за посиланнями на блозі

Компетентний викладач — запорука творчого успіху. Блог для викладачів суспільно-гуманітарних дисциплін ПТНЗ Сумщини
22852038_321553248318277_7594251162463072623_n

22780525_321552844984984_4289379173417398834_n

DSC_00401

DSC_00641

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Translate »