Міжпредметні зв’язки – інтегрований потенціал формування професійної компетентності фахівця

Навчально-методичним центром ПТО у Сумській області 31 жовтня 2017 року в Державному професійно-технічному навчальному закладі «Синівський професійний аграрний ліцей» проведено засідання творчої групи викладачів та майстрів виробничого навчання за професіями «Кухар» та «Кондитер».

Мета заходу – вивчення передового педагогічного досвіду викладача Наталії Шастун «Застосування міжпредметних зв’язків на уроках професійно-теоретичної підготовки за професією «Кондитер».

У засіданні взяли участь члени творчої групи: Алла Грицай, викладач ДПТНЗ «Лебединське ВПУ лісового господарства», Наталія Лебедь, викладач ДНЗ «Охтирський центр ПТО», Ольга Тверезовська, викладач ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу», Марина Клименко, викладач ДПТНЗ «Шосткинське ВПУ»,  майстри виробничого навчання та викладачі загальнопрофесійної та загальноосвітньої підготовки ДПТНЗ «Синівський професійний аграрний ліцей».

            У ході проведення засідання учасники вивчали систему роботи викладача ДПТНЗ «Синівський професійний аграрний ліцей» Наталії Шастун з питань самоосвіти, підвищення кваліфікації та стажування на виробництві. Викладач презентувала проект «Міжпредметні зв’язки – інтегрований потенціал формування професійної компетентності кондитера».

          Олена Темченко, методист НМЦ ПТО у Сумській області, акцентувала увагу присутніх на високу професійну підготовку викладача Наталії Шастун, яка знаходиться в постійному творчому пошуку нових форм, методів та засобів навчання, працює над проблемою інтегративної підготовки кваліфікованих робітників. Навчальна діяльність педагога побудована за принципом формування професійного самовдосконалення особистості, накопичення професійних та загальнопрофесійних знань.  

          У рамках засідання учнями під керівництвом майстрів виробничого навчання Людмили Руденко, Лідії Іваненко та викладача англійської мови Оксани Нікіфорової ДПТНЗ «Синівський професійний аграрний ліцей» представлено майстер-клас «Професійний бранч». Фахівці продемонстрували приготування борошняних кондитерських виробів і напоїв за особистими рецептами, що будуть корисні для здоров’я та зміцнення імунітету учнів ліцею.

          Олена Темченко зупинилась на необхідності створення проекту «Сумщина кулінарна: історична та сучасна» у контексті взаємозв’язку спецдисциплін з професій ресторанного сервісу та англійської мови як запорука підготовки кваліфікованого робітника в умовах переходу на новий зміст і структуру професійної освіти. Актуальність проекту – орієнтація на вивчення регіональної культури, неодмінною складовою якої є кулінарна традиція. Члени творчої групи обговорили суть та етапи роботи над проектом.

          Анатолій Статива, викладач ДПТНЗ «Синівський професійний аграрний ліцей», ознайомив учасників зібрання з експериментальною діяльністю щодо розвитку інформаційного простору ліцею засобами  дистанційних форм навчання та контентом наповнення особистого блогу викладача Наталії Шастун.

          За підсумками заходу учасники дійшли висновку, що упроваджуючи проектні технології у навчально-виробничий процес, викладач Наталія Шастун навчає учнів критично мислити, забезпечує безпосередній зв’язок з реальною ситуацією, вирішує актуальні питання професійної підготовки майбутніх кваліфікованих робітників як конкурентноспроможних працівників, творчих особистостей, які зможуть працювати на найвищому європейському рівні.

          У поточному навчальному році передбачається реалізація міжпредметних зв’язків викладача Наталії Шастун через створення програми «Основи спілкування в системі громадського харчування», розроблення бізнес-планів «Ресторан української кухні» і «Здорове харчування», проекту «Новий погляд учня й педагога на оформлення тортів та тістечок», проведення креативних заходів для педагогічних працівників ПТНЗ області за професіями сфери харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу; публікація досвіду у фахових і періодичних виданнях.

IMG_5656 IMG_5654 IMG_5655 IMG_5651 IMG_5642

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Translate »