Пропозиції роботодавців щодо модернізації закладів професійної освіти

На базі Конгрес-центру Сумського державного університету 25 січня 2018 року під час наради працівників будівельної, промислової, транспортної галузей за участю заступника голови облдержадміністрації Миколи Подопригори, представників Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації, Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Сумській області заслухали пропозиції роботодавців щодо модернізації закладів професійної освіти.

За даними Сумського обласного центру зайнятості, за останні кілька років пропозиція на ринку праці перевищує попит. Більшість випускників після навчання залишаються безробітними й реєструються на біржі праці, їдуть за кордон або переходять у категорію самозайнятих осіб. Часто молоді люди не погоджуються на ті умови праці, які їм пропонують – тому є вільні вакансії і безробітні випускники.
«Ми неодноразово чули, що роботодавців не влаштовує якість освіти, що надають заклади профтехосвіти й коледжі, проте, випускник закладів професійної освіти більш затребуваний на ринку праці, ніж випускник із вищою освітою. Тому ми сьогодні змушені вирішити питання щодо модернізації системи професійної освіти», – зазначив Микола Подопригора.
Учасники наради висловили конкретні пропозиції поліпшення такої ситуації щодо запровадження дуальної освіти, що вже давно успішно діє в європейських країнах, і є гарним прикладом для вивчення виробництва на практиці, а не тільки в теорії. На думку Надії Курусенко, заступника генерального директора з кадрів ТОВ «БВК Компанія «Федорченко», ситуацію щодо підготовки робітничих кадрів для виробництва може змінити підхід, коли буде налагоджена співпраця із закладами загальної середньої освіти, професійної освіти в напрямку «зрощуваня» необхідних фахівців.
Під час наради роботодавці нарікали на застаріле обладнання закладів освіти, що не відповідає сучасним і високотехнологічним процесам виробництва. Представники будівельної галузі розповіли про відсутність арматурників, формувальників, випалювальників та інших вузькопрофільних спеціалістів, які є необхідними для функціонування підприємств. Основною причиною, на думку спікерів, є відсутність заохочення – дітей необхідно вмотивовувати ще із закладу загальної середньої освіти, окреслювати молодим спеціалістам перспективи розвитку, повний соціальний пакет, заробітну плату тощо.
Підбиваючи підсумки наради, Микола Подопригора зауважив, що без думки роботодавців не можлива модернізація закладів професійної освіти, завдання закладів освіти – надати ґрунтовну підготовку фахівцям, завдання підприємств – створити умови, щоб фахівець залишився на підприємстві.

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Translate »