Майстри виробничого навчання закладів професійної  (професійно-технічної) освіти Сумщини активно підтримують реформу шкільного харчування

Підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти Сумської області є одним із пріоритетних напрямків роботи, визначених у Стратегії реформи шкільного харчування на 2023-2027 роки. Забезпечення закладів освіти достатнім штатом висококваліфікованих працівників, які вміють працювати з інноваційним обладнанням та мають досвід приготування страв здорового харчування є запорукою успішного впровадження змін у систему шкільного харчування.

Завдяки програмі проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України», за сприяння Громадської організації «Cult Food», команда тренерів у складі 24 майстрів виробничого навчання за професією «Кухар» із 7 закладів професійної (професійно-технічної) освіти у 2023-2024 навчальному році пройшли онлайн-навчання з підвищення кваліфікації «Реформа шкільного харчування».

У рамках швейцарсько-українського проєкту DECIDE «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» у липні 2024 року пройшли онлайн-навчання 11 педагогічних працівників за програмою «Навчання тренерів для майстрів виробничого навчання та проведення просвітницьких профорієнтаційних заходів для учнів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти», що реалізується Громадською організацією «Cult Food».

Нещодавно відбувся другий очний етап навчання на базі кулінарних хабів Бориспільського професійного ліцею та Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу. Майстри виробничого навчання Світлана ЖУРАВЛЕВИЧ, ДНЗ «Сумське міжрегіональне вище професійне училище» та Любов Осадченко, ДПТНЗ «Шосткинське вище професійне училище» успішно пройшли практичну частину навчання, де оволоділи професійними компетентностями з приготування страв на інноваційному обладнанні за Збірником рецептур здорового харчування шеф-кухаря Євгена Клопотенка та отримали статус «майстри-тренери».

У листопаді 2024 року майстрині проведуть професійну підготовку для своїх колег – майстрів виробничого навчання на базі кулінарних хабів закладів освіти Сумської області. Після закінчення навчання усі учасники отримають сертифікати підвищення кваліфікації міжнародного зразка.

На майстрів виробничого навчання-тренерів кулінарних хабів, яких нині називають «агентами змін», покладається визначна місія, – навчання кухарів шкільних їдалень, що є запорукою успішного впровадження змін у систему харчування.

У межах Стратегії реформи шкільного харчування в закладах загальної середньої освіти у червні 2024 року в Сумській області вперше стартували курси підвищення кваліфікації для кухарів шкільних їдалень. Курси підвищення кваліфікації передбачали онлайн-навчання за освітньою програмою, теоретичний блок якої представлений лекціями з упровадження системи HACCP, організації харчування, облаштування харчоблоків, сучасних технологій приготування їжі та розроблення шкільного меню. Завершився теоретичний курс вихідним тестуванням та отриманням сертифікатів.

Реформа шкільного харчування на Сумщині триває!

Вы можете пропустить чтение записи и оставить комментарий. Размещение ссылок запрещено.

Оставить комментарий

Translate »