Викладачі української мови та літератури професійно-технічної освіти Сумщини підвищують свою кваліфікацію

Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Сумській області 19-20 жовтня 2017 року на базі ДПТНЗ «Конотопське вище професійне училище» проведено творчий майданчик для викладачів української мови та літератури професійно-технічних навчальних закладів області «Сучасні освітні технології як інструмент підвищення якості мовної освіти».

У заході взяло участь 27 викладачів української мови та літератури.
Ольга Смоленко, методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Сумській області, відкриваючи захід, звернула увагу присутніх на важливу роль викладача української мови та літератури у підготовці майбутніх кваліфікованих робітників. У своєму виступі вона зробила акцент на основних питаннях щодо планування роботи викладачів у 2017-2018 навчальному році. Ольга Петрівна наголосила на ефективності та якості процесу навчання філологічних дисциплін за допомогою інноваційних методик та звернула увагу на важливу роль міжпредметних зв’язків під час викладання предметів.
Олександр Федченко, т.в.о. директора ДПТНЗ «Конотопське вище професійне училище», презентуючи навчальний заклад, зауважив, що у колективі приділяється значна увага сучасному комплексно-методичному забезпеченню предметів загальноосвітньої та професійно-практичної підготовки. Це є необхідною умовою для повної і якісної організації навчального процесу в умовах переходу на новий зміст і структуру професійно-технічної освіти в Україні.
Тетяна Нагуло, методист ДПТНЗ «Конотопське вище професійне училище», у своєму виступі зазначила, що ефективність навчально-виховного процесу значною мірою залежить від забезпечення навчальною та методичною літературою, дидактичними матеріалами та технічними засобами навчання, тобто від комплексно-методичного забезпечення предмета. Удосконалення прийомів та засобів навчання – це найкоротший шлях до підвищення якості знань учнів. Вона ознайомила викладачів із сучасними інноваційними засобами навчання, які упроваджуються в навчально-виховному процесі педагогічними працівниками закладу. Методистом було проведено практичне заняття з елементами тренінгу «Сучасний урок-основа ефективної та якісної освіти».
У ході проведення творчого майданчику викладачі української мови та літератури презентували кращий досвід роботи з актуальних питань та провели майстер-класи (Лариса Руденко, викладач ДНЗ «Білопільське вище професійне училище», окреслила основні вимоги щодо підвищення якості та результативності сучасного уроку через упровадження інноваційних технологій на уроках української мови та літератури; Оксана Московченко, викладач ДНЗ «Глухівське вище професійне училище», акцентувала увагу на важливості професійного спрямування уроків української мови в ПТНЗ; Ольга Салій, викладач ДНЗ «Сумське міжрегіональне вище професійне училище», ознайомила колег із питанням щодо розвитку творчої діяльності учня на уроках української літератури шляхом використання завдань асоціативного характеру; Олександра Подоляк, викладач ДПТНЗ «Синівський професійний аграрний ліцей», звернула увагу присутніх на розвиток критичного мислення учнів через активізацію їх пізнавальної діяльності на уроках української словесності; Світлана Яцменко, викладач ДПТНЗ «Роменське вище професійне училище», презентувала досвід роботи щодо доцільності використання у практичній діяльності педагога-словесника інформаційно-комунікаційних засобів навчання.
У рамках проведення заходу присутні відвідали відкритий урок української мови з теми «Лексикологія як розділ мовознавства. Лексикографія» (викладач Хуторненко Тетяна) та ознайомилися з сучасним комплексно-методичним забезпеченням кабінету. Також педагоги відвідали виховний захід, присвячений Дню писемності та мови «Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п’янить…» (викладач Макарчук Тетяна). Також учасники мали можливість ознайомитися з історичними пам’ятками національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» м. Батурин, Чернігівської області під час екскурсії.
У ході круглого столу учасники зустрічі відзначили, що завдання викладача не тільки надати учням міцні знання, а й забезпечити розвиток пізнавальних здібностей. Тому важливою передумовою для надання якісних освітніх послуг є сучасне комплексно-методичне забезпечення предметів.
З матеріалами семінару можна ознайомитися на блозі для викладачів суспільно-гуманітарних дисциплін ПТНЗ Сумщини «Компетентний викладач — запорука творчого успіху».
20 жовтня 2017 р. Ігор Помазан, завідувач кафедри українознавства Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія», кандидат філологічних наук, доцент, методист науково-методичного відділу Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, провів для викладачів української мови та літератури ПТНЗ практичне заняття щодо аспектів проведення ЗНО-2018.
О 9.30 розпочався вебінар для відповідальних за організацію та проведення ЗНО щодо особливостей організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2018 році за участю Олени Остапенко, завідувача навчально-методичного відділу моніторингу якості освіти та зовнішнього незалежного оцінювання Комунальний заклад Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Наталії Самойленко, директора Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Сумській області, Ольги Смоленко, методиста НМЦ ПТО у Сумській області. У заході брали участь 29 професійно-технічних навчальних закладів у шести пунктах області. Безпосередньо на базі ДПТНЗ «Конотопське ВПУ», педагогічного кабінету НМЦ ПТО у Сумській області, ДПТНЗ «Роменське вище професійне училище», ДПТНЗ «Лебединське вище професійне училище лісового господарства», ДНЗ «Охтирський центр ПТО», ДНЗ «Глухівське вище професійне училище. Учасників вебінару було ознайомлено з результатами моніторингового дослідження щодо участі учнів у ЗНО у попередні роки, з особливостями організації та проведення ЗНО у закладах ПТНЗ у 2018 році.
Робота творчого майданчика була підсумована під час круглого столу.

IMAG1140 IMAG1136 DSCN5341 DSCN5354 DSCN5203 DSCN5211 DSCN5183

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Translate »