«Пам’ятаємо, шануємо, досліджуємо…» 85-ті роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні

На базі Центру досліджень голодоморів ДНЗ «Сумське міжрегіональне ВПУ» 24 листопада 2018 року проведено масштабний захід «Пам’ятаємо, шануємо, досліджуємо…» за участю учнівської молоді ДНЗ «Сумське міжрегіональне вище професійне училище», ДПТНЗ «Сумський центр ПТО з дизайну та сфери послуг», КЗ СОР «Обласний ліцей-інтернат спортивного профілю «Барса», Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д.С. Бортнянського, КЗ СОР «Сумська обласна гімназія-інтернат для талановитих та творчо обдарованих дітей», обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю.

Гостями заходу стали Вікторія Гробова, директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації, Володимир Колосок, лісничий Піщанського лісництва. Вікторія Павлівна поділилася спогадами своєї бабусі про виживання її родини у страшні роки голодоморів ХХ століття, закликала молодь до вивчення історії своїх родин, роду, народу, відзначила подяками учнівську молодь Сумської обласної гімназії-інтернату для талановитих та творчо обдарованих дітей, Сумського міжрегіонального вищого професійного училища, гуртківців Сумського міського центру науково-технічної творчості молоді, майстрів, педагогів закладів освіти обласного центру, які активно долучаються до роботи Центру досліджень голодоморів.

Учні Сумської обласної гімназії-інтернату для талановитих та творчо обдарованих дітей та гуртківці обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю Олександр Зайченко, Олександр Коритник та Юлія Ніштенко представили результати своїх досліджень із вивчення руху опору Голодомору 1932-1933 років на території Сумської області.

Учасники заходу ознайомилися з унікальними виставками: Інституту національної пам’яті «Спротив геноциду», всесвітньо відомою документальною виставкою графічних робіт художника, графіка, ілюстратора, краєзнавця, письменника Миколи Бондаренка, що побувала на всіх континентах Землі «Україна – 1933: кулінарна книга», філософськими графічними роботами «Барикади думок» знаної художниці з м. Конотоп Лариси Шапошниченко та виставкою малюнків її вихованців «Голодомор очима дітей».

Учні груп № 12, 46 Сумського міжрегіонального вищого професійного училища Дар’я Рожина, Валерія Ситнік, Владислав Гончар провели майстер-клас із виготовлення їжі періоду Голодомору 1932-1933 років за рецептами, які зібрав, записав і увіковічнив Микола Михайлович Бондаренко.

Усі бажаючі залишили свої враження у «Книзі пам’яті і вшанування жертв голодоморів та Героїв нації» Центру досліджень голодоморів справжнім пером і справжніми чорнилами, якими користувалися у страшних 1932-1933 роках. Першою зробила запис директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Вікторія Гробова. У лаконічності двох слів, які вона написала, глибокий зміст: «Слава Україні! 24.11.2018».

Слава Україні, яка вижила, яка перемогла геноцид – Голодомор 1932-1933 років.

IMG_3547 IMG_3681 IMG_3931 IMG_4092

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Translate »