Охорона праці здобувачів освіти – важливе питання в організації навчально-виробничого процесу

Питання охорони праці та безпеки життєдіяльності в закладах професійної (професійно-технічної) освіти на сьогодні актуальне та життєво необхідне. У часи реформування професійної галузі, де на часі спостерігається тенденція тісної взаємодії закладів професійної освіти і роботодавців-замовників кадрів, гостро постає питання дотримання вимог охорони праці учнів та працівників закладів під час навчально-виробничого процесу.

Особливо це актуально сьогодні, коли в області розпочато роботу щодо упровадження елементів дуальної форми навчання в професійну підготовку кваліфікованих робітників, де значна частина навчально-виробничого процесу переноситься на виробництво.

З метою дотримання вимог законодавства та поглибленої співпраці закладів професійної (професійно-технічної) освіти з державними органами охорони праці 25 червня 2018 року в Державному навчальному закладі «Сумське міжрегіональне вище професійне училище» за участю представників Управління Держпраці в Сумській області відбувся семінар-практикум для відповідальних за охорону праці та безпеку життєдіяльності  «Забезпечення безпечних умов праці учнів та працівників у закладах професійної (професійно-технічної) освіти області».

Відповідно до чинного законодавства при укладанні трудових договорів учнів з роботодавцями важливого значення набуває раціональне використання праці неповнолітніх під час навчально-виробничого процесу на підприємствах, в установах, організаціях. Нерідко роботодавці зловживають цими правилами в частині використання праці учнів, що не відповідає змісту освітніх програм виробничого навчання та виробничої практики. З метою недопущення таких порушень, представники освітнього закладу повинні посилити свій контроль за організацією виробничого процесу на підприємствах та у сфері побуту. На цьому у своєму виступі наголосила Оксана Чернишова, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Сумській області.

Актуальним є питання дотримання норм законодавства з питань охорони праці учнів під час проходження виробничої практики на виробництві, проведення інструктажів, навчання та перевірки знань з охорони праці та безпеки життєдіяльності з працівниками та учнями.  У своєму виступі головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Сумській області Тамара Рябущенко акцентувала увагу на відповідальність за порушення цих норм, як роботодавців, так і представників закладів освіти, особливо це стосується при організації робіт учнів за професіями з підвищеною небезпекою.

З метою запобігання травматизму та нещасних випадків у закладах ПТО під час освітнього процесу, усі його учасники повинні дотримуватися вимог чинного законодавства. Алгоритм діяльності освітнього закладу під час розслідування нещасних випадків, що сталися під час проведення навчально-виробничого процесу, було висвітлено у виступі Юлії Савченко, головного спеціаліста сектору з питань охорони здоров’я та праці Конотопської міської ради.

У ході семінару-практикуму відповідальним за охорону праці повідомлено про зміни в сучасних нормативно-правових актах, що введені в дію наказами Міністерства освіти і науки України в цьому році, представлено позитивний досвід щодо організації охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в ДПТНЗ «Шосткинське вище професійне училище».

За підсумками семінару-практику з представниками Управління Держпраці в Сумській області досягнуто домовленостей про спільну роботу щодо проведення превентивних заходів направлених на запобігання травматизму та нещасних випадків з працівниками та учнями під час навчально-виробничого процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області. Заплановано напрацювати зразки документів щодо якісної організації роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності та надати  їх у вигляді рекомендацій закладам освіти.

P1690084 P1690064P1690080

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.

Translate »