Сучасні тенденції викладання історії, громадянської освіти та курсів духовно-морального спрямування в закладах професійної (професійно-технічної) освіти: проведено семінар-практикум

Сучасні тенденції викладання історії, громадянської освіти та курсів духовно-морального спрямування в закладах професійної (професійно-технічної) освіти в новому навчальному році обговорено 27 вересня 2023 року під час семінару-практикуму з викладачами суспільствознавчих дисциплін. 

Під час онлайн-спілкування Ольга СМОЛЕНКО, Галина ДОКТОРОВИЧ, методисти Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Сумській області, звернули увагу на особливості викладання історії, громадянської освіти та курсів духовно-морального спрямування в новому 2023/2024 навчальному році в умовах змішаного (дистанційного) навчання, впровадження міжпредметних зв’язків на уроках як засіб формування компетентностей здобувачів освіти, упровадження сучасних форм і методів навчання, використання ІКТ-технологій в освітньому процесі, навчально-методичне забезпечення предметів, підвищення якості складання учнями НМТ у новому навчальному році. Учасників семінару забезпечено практичним інструментарієм (110 вправ).

Світлана МОЦАК, завідувач кафедри всесвітньої історії, міжнародних відносин та методики навчання історичних дисциплін, кандидат педагогічних наук, доцент Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, зупинилася на питаннях забезпечення якості освіти в умовах війни, здійсненні компетентнісного підходу у викладанні історії та громадянської освіти в закладах професійної (професійно-технічної) освіти, поділилася інструментами та методиками, необхідних для подання матеріалів про демократичні цінності  в Європейській спільноті та Україні. 

Тамара БАККА, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, акцентувала увагу на питаннях медіаосвіти в Україні як частини освітнього процесу, спрямованого на формування в суспільстві медіакультури, підготовку особистості до безпечної та ефективної взаємодії із сучасною системою мас-медіа, включаючи традиційні та новітні медіа, з урахуванням розвитку інформаційних технологій та реалій часу. На прикладах показала проблему протидії фейкам та маніпуляціям у мас-медіа.

Досвід роботи щодо викладання історії, громадянської освіти, курсів духовно-морального спрямування, застосування сучасних освітніх технологій на уроках в офлайн та онлайн навчанні презентували:

«Розвиток пізнавальної активності учнів шляхом використання інноваційних технологій на уроках історії в умовах дистанційного (змішаного) навчання» – Оксана ТАРАСЕНКО, Свеський професійний аграрний ліцей;

«Участь у проєкті з упровадження навчальної програми закладів професійної (професійно-технічної) освіти «Демократія: ідеї на практиці» – Тетяна НИЖЕГОРОДЦЕВА, Сумське вище професійне училище будівництва та автотранспорту;

«Формування духовних і моральних компетентностей особистості (представлення регіональної програми «Духовність і мораль – основа суспільного життя») – Катерина МАЛЕНКО, Конотопський професійний аграрний ліцей. Учасники заходу розпочали підготовку до участі у Всеукраїнській історико-краєзнавчої конференції за міжнародною участю «Україна в сучасному геополітичному просторі», що відбудеться в листопаді 2023 року.

Вы можете пропустить чтение записи и оставить комментарий. Размещение ссылок запрещено.

Оставить комментарий

Translate »