В Сумській області з 4 листопада 2024 року розпочалися курси підвищення кваліфікації кухарів закладів загальної середньої освіти, закладів інституційного догляду та виховання дітей за напрямом «Впровадження різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти» на виконання окремих завдань Стратегії реформи шкільного харчування у 2024 році.
Протягом 10 днів 104 працівники харчоблоків закладів загальної середньої освіти та закладів інституційного догляду та виховання дітей з 25 громад нашої області навчатимуть готувати страви здорового харчування з оновленого меню за Збірником рецептур шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
Курси підвищення кваліфікації передбачають навчання за освітньою програмою, теоретичний блок якої розрахований на 42 години та представлений лекціями з упровадження системи безпеки харчових продуктів (HACCP), організації здорового харчування, облаштування шкільних харчоблоків, будови, принципу дії та правил експлуатації професійного обладнання, інноваційних технологій приготування їжі та розроблення шкільного меню. Завершиться теоретичний курс вихідним тестуванням. Після закінчення курсів слухачі отримають відповідні сертифікати.
Навчання здійснюють 19 майстрів-тренерів кулінарних хабів із 5 закладів професійної (професійно-технічної) освіти області: ДНЗ «Охтирський центр професійно-технічної освіти», ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу», ДПТНЗ «Роменське вище професійне училище», ДПТНЗ «Шосткинське вище професійне училище», ДПТНЗ «Конотопський професійний аграрний ліцей».
Набуті працівниками шкільних їдалень знання та професійні компетентності сприяютимуть формуванню навичок здорового харчування у здобівачів освіти та дозволять змінити підхід до культури харчування.